Pos diso imos falar, de refrescos de verán!
Cando fai calor, como nos apetecen as bebidas con gas! O seu sabor doce, as súas burbullas,... Pero, non a deixes quentar, que se lle vai o gas!!
Ou tamén un café con xeo. Os seus ingredientes son: café recién feito , xeo e azucre. En que orde os mesturarías? Xeo, café e azucre? Azucre, café e xeo? Cres que é indiferente ?
O feito de que os refrescos perdan o gas ao quecer ou cal é o xeito adecuado de preparar un café con xeo teñen moito que ver con un concepto químico moi importante:a solubilidade.
A solubilidade é a máxima cantidade de soluto que pode ser disolto nun disolvente a unha determinada temperatura.
Solubilidade de sólidos en agua
Así se poden construir as gráficas de solubilidade de sólidos en auga.
Partimos dunha cantidade fixa de auga (100g) e imos vendo canto se pode disolver como máximo a cada temperatura.
Temperatura
ºC
|
Solubilidade
g/100g de auga
|
20
|
200
|
90
|
>400
|
E, evidentemente, tamén ocorre o contrario: se diminúes a temperatura, podes disolver menos. Por eso, se tes unha disolución saturada e esta vai arrefriando, vai aparecendo no fondo do recipiente o soluto que non se pode disolver pero que antes, a maior temperatura, sí que estaba disolto.
No caso do azucre, nunha disolución saturada a 90ºC cando arrefríe ata os 20ºC , no fondo do recipiente van a aparecer uns 200g de azucre sen disolver.
Este comportamento é similar para a maioría dos sólidos cando se disolven en auga.
No seguinte video poderás observar o comportamento do nitrato potásico ao disolvelo en auga a diferentes temperaturas.
Solubilidade dos gases en auga
Como sabes, podemos ter unha disolución na que o soluto é un gas e o disolvente un líquido: o gas carbónico das bebidas con burbullas, o osíxeno que respiran os peixes,...
Como varía neste caso a solubilidade ?
Observa:
Pois si,como ves, a variación neste caso é xusto a contraria: a maior temperatura , menor solubilidade, menos gas disolto.
Entendes agora porque se lle vai o gas aos refrescos no verán?